Kiposztolt adakozás: a szociális érzékenység lerablása

nevtelen-15.jpg

A webkettőnek köszönhetően ma már néhány kattintással tömegeket tudunk invitálni, hogy álljanak egy jó ügy mellé, vagy határolódjanak el egy másiktól. A TV-s társadalmi célú közlemények netre exportált verziójának megjelenésével egyre több fórumon tudunk segítséget nyújtani rászorulóknak, jótékony szervezeteknek. Ennek árnyoldalaként jelent meg az adakozás tárgyáról az adakozás alanyára fókuszáló minta, ami nem újkeletű, de a közösségi oldalakon időről-időre sokkal gátlástalanabb, érdektől bűzlő formát ölt a jelenség.

Kicsit konkrétabban: hajléktalanokkal szelfizni, hogy aztán a szociális érzékenységünkről dicshimnuszt zengő kommenteket bezsebeljük, gusztustalan. Nyilvánosságra hozni a másik nyomorát, magadat pedig a megmentő szerepében felmutatni, gusztustalan

Sokan hivatkoznak a figyelemfelhívó jelleggre, hogy igenis fontos rávilágítani, mikor és hol tudunk segíteni. Csak amikor évente egyszer dobunk egy ötszázast az utcán hegedülő koldusnak, mennyire hiteles aktivistaként tetszelegni? Nem feltétlenül az összeg számít, de azért az ötszáz forintért - még ha bele is egyezett a fotóba - elvettél egy utcán élő maradék méltóságából, önbecsüléséből, és a saját imidzsed kirakatibábújának használtad. Ez a legköltséghatékonyabb cserekereskedelem. Nem az adakozásra hívod fel a figyelmet, hanem önmagadra.

Ha ezek után is úgy gondolnánk, elengedhetetlen a közösségi hálón felnyitni az emberek szemét, nézzük meg, hogy a napi jelleggel ételt, ruhát osztogató önkéntesek instagram képekre konvertálják a munkájukat, vagy inkább kiosztanak még húsz bögre teát?

Nem kell tudatni az ismerőseiddel, mennyi pénzt adtál a Green Peace-nek, nem kell a hüvelykujjadat az előlapi kamera felé mutatva beszámolnod, mi mindent teszel meg az emberiségért. Ha valóban lehetőségeidhez mérten rendszeresen jótékonykodsz, észreveszik az emberek, és nem kell önmagadat promóznod. És ne mondja nekem senki, hogy az instagramhősök motivációja nem a követőszám növelése..

Vallási meggyőződéstől függetlenül, bárki magáénak érezheti a Biblia erre vonatkozó igeszakaszát:,, amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék." (Máté evangéliuma)

Ettől még nem feltétlenül öncélú, ha valaki felhívja a figyelmet a segítségnyújtásra. Facebookon lehetőséged van szülinapodkor online gyűjtést szervezni egy általad választott szervezetnek/mozgalomnak/célra - ajánlom a jótékonykodni vágyók figyelmébe! De ne magadat told előtérbe, ne te legyél a fontos, mert egy nemes ügyből hasznot húzni az egyik legtaszítóbb trend. 

Kommenteld be saját tapasztalataidat a kommentszekcióban. Egy tetszik-re klikkelés nem nagy fáradtság, ha szeretnél, dühöngjünk együtt itt, vagy kövesd le frusztrációimat a Facebook oldalamon!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapralehiggadok.blog.hu/api/trackback/id/tr6114775004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.04.23. 11:36:35

Filantlopó gazemberek szokása kérkedni, hogy vagyonuk 0,1 %-át elajándékozták.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 12:23:37

Pedig logikus.

Ha ételt osztasz, és jótékonykodsz, az jó dolog, dícséretes, magadért is csinálod, mert szeretsz jót tenni, és ideig óráig jobban érzed tőle magadat.

Ha ugyanezt instagramozásra használod, az nagyjából egy konverzió, mikor is beváltod a munkádat társadalmi elismerésre.
Ezt haszonvágyból teszed, hogy szeressenek az emberek, jó fejnek tűnj, stb. ( a képeken)
Ez már nem önzetlen segítségadás, szimpla képmutatás, és nem az éhezőknek akarsz segíteni, hanem magadnak.

Kb mint a politikusok propaganda képei, mikor ételt osztanak. Leszarják az éhező népet, felőlük ott helyben is éhen dögölhetnek, a készített képek és a média visszhang a lényeg.

Napi jóhír 2019.04.23. 12:36:06

Nem értek egyet, nagyon nem. Egy mini-egyesület vezetőjeként (20 fő vagyunk) úgy a tagok felé, mint a világ felé jelezzük, hogy kiknek, milyen szervezetnek adunk pénzt, sőt azt is, hogy miért.
Ez egyáltalán nem önfényezés, hiszen adományaink szinte csak szimbolikusak, de az átláthatóságon túl, úgy érezzük másokat is buzdítani tudunk ezzel az adományozásra, és igen, önfényezés is, büszkék vagyunk rá, hogy képesek vagyunk gondolkodni az anyagi javak elosztásán, és hogy hozzájárulhatunk a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

nyúúúlacska 2019.04.23. 12:37:47

Senkinek nem adakozom. Soha. Nekem sem ad senki semmit, minden forintomért megdolgoztam/megdolgozom. Ajánlom ezt másoknak is.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 12:48:22

@nyúúúlacska: Aki adakozik, az is megdolgozik a pénzéért. Annyi a különbség, hogy ők adnak, te meg nem. Ha meg dolgozol, minek várnál adományt? Rászorulsz?
Logikailag nincs rendben a hozzászólásod.

Imrényi Dániel · https://www.facebook.com/imrenyidaniel 2019.04.23. 12:51:35

@Napi jóhír: Szerintem nincs szükség rá, hogy tudja a külvilág, hogy adakozunk. Az más, ha akciót, gyűjtést szervezünk, de az, hogy kiposztolom facebook-ra, hogy "ma adtam ezer forintot egy hajléktalannak, tedd te is ezt", nos ez nekem nagyon képmutató, és kíváncsi vagyok, vajon hány embert ösztönöz adakozásra, és hányat arra, hogy az egekig magasztalja a jótét lelket? Őszintén, miről szól ez? Utolsó sorban a padon élő emberről, elsősorban az önsztárolásról, hogy "látjátok, én több vagyok ezzel is nálatok!". Gyermeteg megközelítés: Batman nem maga kezdte terjeszteni magáról, hogy szuperhős, szimplán cselekedett.

Frh 2019.04.23. 12:54:53

Pedig sokszor jó ha felhívják a figyelmet az adakozásra, segítségre. Nem mindig arról szól a dolog, hogy "én milyen jó fej vagyok".
Ha nincs figyelemfelhívás, elsikkadhatnak a jó célok. Annyiféle adományozási cél létezik manapság, az 1%-os madárkórháztól a rák gyógyításáig, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik bennük, mire érdemes adni pld., mert sokszor átláthatatlan, hogy ténylegesen mire is költik.

erkölcsi hulla 2019.04.23. 13:08:45

@Napi jóhír: Mint szervezet, teljesen elfogadható, hogy felhívjátok a figyelmet erre.

Az instagramos picsulásos képmutatást utasítják el sokan.

GöTi 2019.04.23. 13:19:56

Nagy hagyománya van ennek, még a net előtti világból.

Feszületeken reklámozta magát a helyi tehetős - állíttatta...

Hasonlóan gusztustalan, amikor a síremléken virít az állíttatta rovat.
Sokszor azonos, v. nagyobb betűkkel, mint az elhunytak nevei.

hidroponi 2019.04.23. 13:26:57

@MAXVAL bircaman közíró: annal mar csak egy undoritobb szarember letezik..a kormanyparti politikus aki kozpenzbol (masok adojabol) jotekonykodik a teljes fideszes media bevonasaval!!!

2019.04.23. 15:35:50

@erkölcsi hulla: az adakozás alapvetően mindig arról szól, hogy az adakozó jó érzés, kielégülés (nem szexuális) formájában profitáljon az elajándékozott javakból, amik így nem is ajándékok, hanem fizetőeszközei a jó érzésnek. Namost az, hogy ezt kiposztolja, vagy csak magában éli meg, nagyjából tökmindegy az aktus szempontjából. Sőt, mivel a megajándékozott nyer vele, a közhírré tétel pedig másokat is hasonlóra sarkallhat, még hasznos is. Aki kapja az ajándékot, az is mindenképp nyer, ha többen kapnak, többen nyernek. Nem kell túlmisztifikálni az adakozást, színtiszta önzés az legbelül.

@nyúúúlacska: én is nagyon ritkán adakozom, nem az egyén dolga a társadalmilag elesettek felemelése, ezzel a gyakorlattal ugyanis csak annak vesszük le a válláról a gondot, akinek feladata lenne, aki nem más, mint az állam, aki a befizetett adókból kéne, hogy támogassa az elesetteket.

midnightcoder2 2019.04.23. 16:11:58

@hidroponi: Ja, Pl. amikor egy amcsi elnök saját magáról nevezteti el az állami egészségügyi ellátást.

2019.04.23. 16:18:00

A legtöbb adakozó magáért adakozik, a saját imázsának javításáért teszi. Nyilván akadnak lelkes anonim adakozók is, de ez a kevesebb. Ha gusztustalannak címkézzük a nyilvánosan adakozókat, akkor csak azt érjük el, hogy kevesebb nyilvánosan adakozó lesz, de több anonim adakozó nem lesz tőle. Ezért szerintem inkább a nyilvánosan adakozók fikázása a gusztustalan. Mert még mindig jobb, ha az éhező az önző nyilvánosan adakozótól kapott tál étel miatt nem hal éhen, mint ha éhen hal.

2019.04.23. 16:20:13

@Imrényi Dániel:
"Gyermeteg megközelítés: Batman nem maga kezdte terjeszteni magáról, hogy szuperhős, szimplán cselekedett."

Márpedig Batman saját maga építette fel az imázsát a ruhájával. Ha nem akart volna imázst építeni, váltogathatta volna az öltözékeit, sőt simán csak egy maszkot is használhatott volna.

2019.04.23. 16:25:56

@midnightcoder2:
Második helyen írod le ezt, de nem ő nevezte el annak, sőt eredetileg gúnyolódásból alakult ki, aztán átvették a demokraták is.

hidroponi 2019.04.23. 17:22:51

@midnightcoder2: vagy kozpenzbol a tanyasi haza vegebe epiti kozpenzbol a stadionjat.. :DDD

Napi jóhír 2019.04.23. 20:46:44

Szerintem, ha valaki adni tud (van miből) és ad, az akkor is jobb, mintha adhatna és nem ad. Ezen túl tök mindegy, ettől a jótékonykodó boldogabb lesz-e vagy sem, ad abból, amiből neki több jutott, annak, akinek nem jutott. Sokkal visszataszítóbb ha valaki adhatna de nem ad, és ezt lehet így-úgy indokolni számomra semmin nem változtat. Mindegy. Valójában sokkal fontosabb és érdekesebb kérdés, hogy kinek adjunk? Legyen-e célja az adománynak? Mi például igyekszünk olyan célra adni, ahol nem állami kötelezettség a finanszírozás, stb.
De az államtól legfeljebb annyit várna az ember, hogy a vezetők ne lopjanak és logikusan osszák szét a befolyó összeget. Álmodni lehet.

nyúúúlacska 2019.04.24. 10:04:31

@Eugene Horse: Egyetértek. Nem az én feladatom, hogy pl. a blikk.hu napi tarhálós cikkjeinek végére odab@szott számlaszámra pénzt küldjek.

Holnapra lehiggadok

Friss topikok

süti beállítások módosítása