KÖVETELJÜK A PONTÖSSZEKÖTŐS JÁTÉKOT AZ ÉRETTSÉGIBE!

nevtelen-22.jpg

Újabb tanév, újabb érettségi botrány - lassan megszokhatjuk. A helyzet komikuma, hogy pont a matek írásbeli miatt tiltakoznak a végzősök, és nem számolnak utána, hogy lényegében senkinek nem múlik a felvételije egy, a hírek szerint lehetetlen feladatsoron. 

Három dolgot minden évben borítékolhatunk:

  1. December közepére már jelentős összeget fizetnél annak a rádiónak, amelyik nem kínoz tovább az All i want for christmas is you-val.
  2. Továbbra sem lép fel egyik hazai zenei fesztiválon sem a System Of A Down.
  3. Kitör a botrány a nehéz érettségi feladatok miatt.

Nyugalom, nem a "bezzagamiidőnkben" mozgalom díszhuszáraként rázom a mutatóujjam, én is öt éve felvételiztem, viszonylag mai gyártmány vagyok. Nálunk is - természetesen - felháborítóan durván nagyon izombrutál volt a matek. Kizárólag a tűzgyújtási tilalom miatt nem szerveztünk diáktársaimmal vasvillás-fáklyás felvonulást országszerte, de örülök, hogy ami felett mi szemet hunytunk anno, annak hangot ad a minket követő nemzedék, a lehető legdühösebb emojikkal!

Az értetlenségem a jelenség kapcsán öt év alatt mit sem változott: ha mindenki ugyanazt a lehetetlen/hibás feladatsort írja meg, akkor ugyanúgy mindenki bukja azokat pontokat, tehát senki nem kerül lejjebb a rangsorban, csupán az összesített átlag romlik. Hasonlóan, ha könnyű a feladatsor, azzal különösebb előny nem jár senkinek.

Ami cseppet visszás, hogy általában azok követelik leghangosabban a feladatsor összeállítójának fejét, akiknek valahogy a teszt maradék 95%-a sem sikerült túl fényesre, de végre megtalálták a bűnöst, ide a hóhérral! Mert természetesen tisztességesen, minden felhasználható energiatartalékot a felkészülésbe öltünk, de az utolsó feladat a hibás mindenért. Szívemre teszem a kezem: alig készültem valamit a 2014-es érettségimre, és a mi évfolyamunknál is kicsapta a biztosítékot a matek. Mégis, mivel tanulás címszó alatt 10:1-el aránylott a napi sorozatfogyasztásom a tanuláshoz, nem gondoltam úgy, hogy rajtam kívülálló okból nem vettek fel az első helyen jelölt pszichológiára - hála az égnek, jöttem rá később.

Ez nem azt jelenti, hogy ha valami unfair, maradjunk közömbösek. A webnyilvánosság korában érdemes, és kell is hangot adni annak, ha valaki méltatlanul hátrányban szenved. De a fentiek tükrében teljesen értelmetlen hadakozni az írásbeli érettségi nehézségi foka miatt, mert a többiek is ugyanazt a feladatlapot kapták: ha nagyon könnyű, akkor átlagosan 20%-al jobbat ír mindenki, ha teljesíthetetlen, akkor kettesre írja az egész ország. Persze lehet presztízskérdést csinálni belőle, de a tiltakozók zömének nem ez a motivációja.

Zárójelben teszem hozzá, az egyetemen várnak az igazi finomságok:

  • jó kis elővizsgák
  • tételen kívüli kérdések
  • fél órával megrövidített ZH-idő, mert késett a prof. vonata
  • kérdések a félévre ajánlott tíz többszáz oldalas könyv egyikéből
  • visszadobott szakdoga, mert két lábjegyzet elcsúszott

Mégis, valahogy csak le fogtok diplomázni, pedig minden egyes lakásavató, kari buli, tejfakasztó és szorgalmi időszak dolgozik majd ellenetek, nemcsak a vizsgáztató szigora, vagy elfogultsága.

Manapság fantomproblémák mögé szinte percek alatt tudunk online tömeget toborozni, viszont a nyilvánosságot valósan igénylő problémákkal szemben immunissá válunk, mert túl nagy a kikérem-magamnak kezdeményezések médiazaja. Inkább a lázadás fényét szeretjük, az igazságosztást, a habzó szájjal megírt címoldalakat, önmagunk visszaigazolását, de a valós változások életrehívásában alig vagyunk érdekeltek.

A lírai én konklúzióját kérjük fejtse ki a következő oldalon! (5 pont)

Ha szeretnéd, hogy legközelebb is itt vezessem le frusztrációimat, a "Tetszik" gombra kattintva befolyásolhatsz.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapralehiggadok.blog.hu/api/trackback/id/tr6314774986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Holnapra lehiggadok

Friss topikok

süti beállítások módosítása