5 DOLOG, AMIÉRT UTÁLUNK BEVÁSÁROLNI

nevtelen-1.jpg

A bevásárlás alapjáraton nem egy élvezetből folytatott tevékenység: mindenki szeret a lehető leggyorsabban túlesni rajta. Valjuk be, nem túl izgalmas sorok között szlalomozni, válogatni a különböző összetevő és márkájú termékek között. A feladatot tovább nehezíti néhány visszatérő tahó vásárlói szokás, amitől joggal érezhetjük, hogy a kulturális minimum a fotocellás ajtókon kívül ragad.

 

  1. Pékáruk taperolása

    Milyen szép belegondolni, hogy a gusztán megvajazott, feldíszített zsömlédet a tecsóban már végignyomkodta előtted tíz ember a koszos/nedves/zsíros/semmilyen kezével! Nyilván szeretünk friss, ropogós kaját venni, de legalább ne köldökszöszvakarás és nyolc óra kapálás után dzsadzsáljuk szét csóri zsömléket. 

  2. Ordibáló kisgyerek


    Instant idegbajt idéz elő, amikor már fél órája keresed a bazsalikomot a fűszeres sorban, és a melletted álló házaspár csemetéje üvöltve követeli az imént látott PS 4-et (most ajándék lila fidget spinnerrel). Pláne, ha az arénázásba beszáll a kis öcsike is, és a két poronty együttes sikolya görbíti sztereóban a teret. A szülő pedig bocs-hogy-élek jelleggel esetleg odaszól, hogy "nyugi Botika", de leginkább próbál úgy tenni, mintha a gyereket a családi hierarchia csúcsára pozíciónáló nevelés és Botika öt perce tartó áriája közötti relációt nem lehetne felfedezni.

  3. Bevásárlókocsi-blokád


    Heveny klausztrofóbia tör rám, amikor haladnék a vásárlással, de a hűtősornál fél órája lapka sajt ár-érték összehasonlító bajnokságot vezénylő családapa, angolos eleganciával csuklózza bevásárlókocsiját a vesém irányába, ezzel lezárva az utat. Egyébként sem értem, miért tol kocsit az, akinek egy kosár is elég lenne: vajon hány bukott forgalmi vizsgát kompenzál az indokolatlanul nagy bevásárló alkalmatossággal?

  4. Pogózás a futószalagon


    Egyik kedvenc vevőtípusom az, aki úgy gondolja, ha feltuszkolja parizerét az én áruim mögé a futószalagra, gyorsabban halad a sor. Ugyebár, ha a sarokba kotorjuk a morzsát, kevésbé koszos a konyha.. Egy fokkal súlyosabb, amikor az elválasztó rúddal a mögöttem álló odébb tologatja a cuccaimat (R.I.P. egészben maradó csokesz), hogy felférjen mögém.

  5. Smúzolás a kasszánál


    Ha mindezek ellenére sikerül eljutnod a kasszasorig, már csak egy párfős sor választ el attól, hogy magad mögött hagyd a hömpölygő tömeget, és végre kijuss az éltető napfényre. Fejben együtt üvöltöd már Freddie Mercury-val, hogy don't stop me now, de nocsak: a pénztáros Ilike nem épp most osztja meg a fizető Piroskával a bakonyi sertésszűz házi receptjét (három főre)? Utána persze még előkerül Pirke szatyrából hat pontgyüjtő kártya, egy celluxszal életben tartott kuponfüzet, meg ugye kérjük a nyereményjátékos szelvényt is - horoló kapára baromi nagy szükség van a negyedik emeleti lakásban.

Kommenteld be saját tapasztalataidat, egy tetszik-re klikkelés nem nagy fáradtság, és dühöngjünk együtt itt, vagy kövesd le frusztrációimat a Facebook oldalamon!

A bejegyzés trackback címe:

https://holnapralehiggadok.blog.hu/api/trackback/id/tr4614728105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

]{udarauszkasz 2019.04.02. 08:24:33

Azert,mert allandoan atpakoljak az arut. Amugyis nehezen talalok meg dolgokat,igy aztan sikerul elerniuk,hogy pl.egy tejet,lekvart nemi gyumolcsot,vagy fuszert 3 ora alatt tudjak bevasarolni.

herut 2019.04.02. 09:20:30

Minden bekezdésed igaz ! Ez a baj , meg egy csomó öregasszony (én is öreg vagyok) ,aki a pénztárnál,csemegepultnál él társadalmi életet. No,meg aki előttem szólt.Ilyenekről beszélek.

midnightcoder2 2019.04.02. 09:26:12

Leginkább azért utálok bevásárolni, mert utálok bevásárolni. Utálom tolni a kosarat a nagy hodályban kerülgetve az embereket, utálom hogy állandóan átrendezik az üzletet a kreatívok mert hátha így a tojás keresése közben majd veszek zoknit is (nem fogok, de még tojást sem ott veszek mert végül nem találom), utálom hogy a mûszaki osztályokon lehetetlen eladót találni, és ha mégis akkor az kevesebbet ért a dologhoz mint én, mert elõzõ héten még a kozmetikánál dolgozott. Online vásárlás rulez.

gurigapapa 2019.04.02. 10:19:43

Nekem a kedvencem az a vásárló, aki a pénztárnál nagy hangon reklamál, hogy lassú a kasszás/nagy a sor/mindenki hülye, majd mikor ő kerül sorra, mikor a kasszás már rég lehúzta az összes tételét, ő még gyök kettővel pakol, majd szép komótosan fizet, leszarva, hogy feltartja a sort. Ekkor már érdekes módon nem siet.

Másik kedvencem aki szanaszét hagy mindent. Nem kell a párizsi, berakja a tévék közé. Másik tejföl kell, semmi baj, lerakja egy harmadik tejföl helyére, majd a következő vásárló meg benézi, és bosszankodik. Karácsonykor egészen zseniális helyeken találhatsz halat, ha szerencséd van, nem hányod el magad. Egészen elképesztő mennyiségű ilyen áru gyűlik össze amúgy, az ember ilyenkor elgondolkodik, hogy vajon otthon is ezt csinálja-e, amúgy igen, elég megnézni azt a mérhetetlen szemetelést, amit közterületen-úton vagy bárhol csinálnak az emberek. (Pont most mondja a rádió, hogy a közutak környékén összeszedik a szemetet, olyan másfélmilliárd forintba fog fájni az adófizetőknek, arról bezzeg nem lesz majd könnycseppekkel itatott Facebook poszt, hogy ha nem dobod el a szemetet, magyarul kulturált emberként viselkedsz, akkor ezt a pénzt lehetne pl. a beteg gyerekekre fordítani.) Ugyanez van a boltokban is, ha visszaviszed a tejfölt a helyére, akkor az így felszabaduló időt pl. a vásárló jobb kiszolgálására lehetne fordítani.

2019.04.02. 10:22:16

3. Én azóta, amikor csak lehet, kerülöm a Lidl-t, mióta megszüntették a kosarakat (érdekes módon a szomszéd országokban ma is van náluk kosár).

Egyébként kb. évente 2-szer, mert arra járok másik áruházban, beugrok a budaörsi vagy a soroksári Auchanba. Nem sikerült megfejtenem ezen áruházak előnyeit bármelyik közepes méretű hipermarkettel szemben. Olcsóbbnak nem olcsóbb, jobbnak nem jobb a kínálat, sőt pékáruban például a legalja, hatalmas területet kell bejárni, és visszamenni, ha valamit elfelejtettem, megfejteni az épp aktuális szisztémát, és ráadásul kurva nagy a tömeg, nem éppen a kulturált fajtából. A parkolóban is hatalmas az Isten állatkertje, míg eljutok egy parkolóhelyig vagy kijutok, legalább 5-en vágnak hirtelen index nélkül elém, csak a jó reflexeimnek köszönhetem, hogy sikerül koccanás nélkül megúsznom, ráadásul kifelé jellemzően bedugul a forgalom.

szepipiktor 2019.04.02. 10:24:27

Öreg, te aztán utálod az embereket!
Gyerekek zavarnak? OK, de akkor lőjük le a családosokat? Vagy adsz nekik időpontokat, mondjuk éjjel 12-kor, mert akkor nem zavarnak téged?
Amit írsz, abból kettő az, ami valóban dühítő, ami nem alap bármely vásárlásnál, ügyintézésnél, utazásnál, azaz ami nem alap az emberek egymás mellett élésénél.
1) taperolás. Igen, sok helyen ez van, sőt az árúfeltöltő is sokszor visszarakja a földre eső zsemlét, kiflit.
Üröm nevű településen egy idős asszony egyenként nyomkodta a pékárút, előtte még a disznót etethette... Ketten szóltunk, a pénztáros minket bszott le, mert a nő ismerőse volt, mi meg idegenek. Angyalföldön meg egy idős úr tette vissza a földről a kiflit és nem értette mi a baja a többi vevőnek...
2) tolakodás. Na igen, de ez nem vásárlás, ez van apostán, a bankoknál, a patikában is. A seggembe állnak, a pénztárnál már tolja a szalag az én cuccom a a még el nem pakolóé mellé, a mögöttem álló meg pakolja fel a sajátját. Hát ez emberi tahóság és rossz marketingszabály!
Udvariasan megfogom az én cuccaimat, szólok a pénztárosnak, hogy várjon, mert az előttem lévő még nem pakolt el, a tolakodóra meg rászólok, hogy attól hogy toszogatja az én dolgaimat, nem fog előbb végezni!
A sorban meg a) idős nőknél hátralépsz a lábukra! b) férfiaknál meg rájuk kiabálsz, hogy ne buzuljanak, ne közelítsenek a seggemhez. Megszégyenítem a tahókat.
.
De gyerekesekre nemhogy nem szólok rá, hanem sokszor előreengedem őket, segítek a pakolásban.
Igaz én nem a mai tahó generációhoz tartozom, még átadom a helyen a nőknek is...

2019.04.02. 10:24:57

@midnightcoder2:
Mondjuk a műszaki osztályon én inkább előnynek látom, hogy nem lehet eladót találni, mert engem sem talál meg, így nyugodtan lehet nézelődni, szemben mondjuk a Euronics-al. Más kérdés, hogy mára a legtöbb hipermarket műszaki részlege teljesen leépült, mert megváltoztak a vásárlási szokások (én is gyakrabban rendelek).

Kivlov 2019.04.02. 12:40:33

Csak 1: mert utálom az embereket, a boltokban meg általaban tömegnyomor van.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.04.02. 13:01:23

Ahhoz képest, hogy utálUNK bevásárolni, az utóbbi jó pár év egyetlen tömegeket megmozdító belpolitikai problémája az volt, hogy mé nem lehet vasárnap is vásárolgatni.

hunter84 2019.04.02. 13:08:18

@Kivlov: Ezt én sem írhattam volna szebben. Ugyanez nálam is, egyszerűen utálom az embereket.

TheSaurus 2019.04.02. 13:11:02

Külön kedvencem az, aki a pénztárnál sasszemmel lesi a pénztáros minden mozdulatát, majd megpróbálja a feltorlódott áruhalmot belepakolni a kis szatyrába, végül előkotorja (általában a szatyor aljáról) a pénztárcáját, és elkezdi kiszámolgatni az összeget. Természetesen a legkisebb címletekben, hadd fogyjon az is. Az igazán profik négy-ötféle utalvánnyal is bepróbálkoznak a készpénz mellett (ha számlát is kér, úgy még jobb), és persze a blokkot, visszajárót, miegyebet akkurátusan elrakja a tárcáiba, azokat a zsebeibe, és csak ezután indul el.

TheSaurus 2019.04.02. 13:16:18

@szepipiktor: Egyszer álldogáltam a sorban (jó hosszúban), jött egy néni, letette a kosarát a sor mellé, kicsivel elém, aztán elment vásárolni. Visszajött, fogta a kosarát, és be akart állni elém, hogy ő már előbb itt volt, csak elment valamiért. Nekem (meg a mögöttem állóknak ez nem nagyon tetszett, úgyhogy mondtam neki, hogy tudom, láttam, amikor idetette a kosarát, de én még előbb voltam itt, annyira, hogy akkor még a bolt se volt itt. Ez hatott, elkullogott a sor végére.

Csabata 2019.04.02. 13:27:53

szepipiktor
Ne legyen már természetes, hogy félnótás szülők hasonló gyereke ordibál egy üzletben... Egy jól nevelt gyermek tud viselkedni, de neked ezt magyarázni kell. Egy bolti dolgozót is (és szinte bárkit) nagyon tud zavarni 1-2 hangoskodó gyermek, akiket a hozzád hasonló szülők nem tudtak megnevelni. Szabályok kellenek már néhány éves kortól, ez tesz minket különbbé az állattól. Így is egyre több a deviáns.@szepipiktor:

Kivlov 2019.04.02. 13:35:49

@Androsz:
mert az embereknek annyi agyuk van, amennyi látszik nekik. Ezért is utálom őket. :D

midnightcoder2 2019.04.02. 14:16:49

@Androsz: Mert annak örülnél, ha teszem azt csak hétfõnként lehetne fogorvoshoz menni ? Pedig hát oda sem nagy örömmel megy az ember.

Szpájk 2019.04.02. 14:33:09

@Csabata: Köszi, hogy megírtad, amit én is ugyanígy gondolok. Ilenkor is rájövök, hogy ezek a hülyék, nem én.

Tatai Katalin 2019.04.02. 14:55:57

mindez igaz, de mindenkinek joga van vásárolni, olyan tempóban ahogy tud és akar,akkormenjünk tesco-ba,nagyobb áruházba vásárolni, ha van időnk, és idegzetünk, ha nincs , be se menjünk, szóval nekem az nem tetszik,mikor az Aldi-ban villámgyors a pénztáros,szó szó szerint mellépotyog a cucc,s nem kapcsol, hogy énnem egy turbonyuszi vagyok, hanem az átlag , aki talán komótosan pakol el,s nem dob össze-vissza mindent,hogy otthon aztán a tejfeles kifli keveredjen a mákkal, ennyi

FlybyWire 2019.04.02. 15:20:47

@Kivlov: pontosan. Ennyi az egész.
Ezért járok olyan hiperbe, ahol soha sincs tömeg. Nem árulom el, hol van, de Bp-től nem messze.

Egyébként pedig Tesco, Auchan is szállít házhoz.

Csabata 2019.04.02. 15:29:13

@Szpájk: Kösz az együttérzést. A társasházunk elé is ki szokott ülni a padra egy huszonéves nő, 3 gyerkőccel. Alkalmanként 2 órát. Jellemzően nyáron, amikor nyitva hagynánk az erkély ajtaját. A hangzavar, amit okoznak, nagyon kellemetlen. Hosszú idő után szóltam neki. Azt mondta, hogy ez itt közterület, azt csinálnak amit akarnak. Próbáltam elmagyarázni a féleszűnek, hogy a közterületen nem zajolhat, nem az a rendeltetése a közterületnek. De egy ilyen alaknak? És ez szaporodik, férje sem az a skandináv típus... A kétórás hangzavar közben a nő szinte folyamatosan cigizik, a kölykei a padon ugrálnak, rohannak, üvöltenek. Ilyenkor tényleg kinyílik a bicska, rendkívül bosszantó ilyen intoleráns alakokat elviselni.

TheSaurus 2019.04.02. 17:24:42

@Csabata: Tegyél ki egy hanggenerátort (egy mobil is jó), ami olyan 12-13 kHz-s sípolást ad ki. Olyat, amit Te már nem hallasz, de ők igen. Világgá fognak menni.
(Ha fiatal vagy, és/vagy jó a füled, akkor ez nem fog működni, de nekem bevált.)

TheSaurus 2019.04.02. 17:28:03

@Csabata: Amikor még kicsik voltak a gyerekeink, a METRO-ban volt egy szabály, hogy 10 alatt tilos a belépés. Úgyhogy egyikünk órákat ült a parkolóban a kölykökkel, míg a másikunk bevásárolt (nem tudtuk őket senkire bízni, és egy órára volt az áruház autóval).
Most meg tolom a telekocsit a polcok között, egyszer csak elém totyog egy járni tanuló kisgyerek, alig bírok megállni, az anyja meg még rám néz csúnyán.

élhetetlen 2019.04.02. 17:59:57

A „kedvencem” kimaradt. Anyuka, aki beállítja utcai cipőben a csemetéjét a bevásárló kocsiba. Az utcán meg a szétporladt galamb szartól kezdve minden van, így a cipő talpán is. A következő vevő meg odarakja a felvágottat, tejet, ami aztán megy a hűtőbe. Megértem, hogy egy 2-4 éves gyerek nem tud annyit menni, de azt már nem, hogy miért nem tud az anya egy gumis vászontutyit, vagy egy nagyobb zoknit vinni, mit csak fel kellene rántani a cipőre, és mehet a kocsiba.

2019.04.02. 18:17:18

@Androsz:
Mondjuk szerintem minél jobban utál az ember bevásárolni, annál fájóbb lenne a vasárnapi boltzár.

2019.04.02. 18:30:58

@TheSaurus:
Gyerekkoromban szüleim is úgy jártak Bécsbe a Metro-ba, hogy nem mehettünk velük, pont ezen szabály miatt, később persze már igen. Úgy tudom elsősorban az indokolta, hogy targoncák járnak a sorok között, és a kicsi gyerekek nem biztos, hogy annyira figyelnek. Nem tudom ebben mi változott, nem hinném, hogy már ne jelentene ugyanez veszélyt.

Az Ikea vezér meg eleve azon álláspontot hirdette, hogy a szülők adjak be a gyereket a megőrzőbe, és akkor nyugodtan tudnak vásárolni. Szerintem ez a családbarát hozzáállás, nem az, hogy teremtünk egy helyzetet, ami se a gyereknek, se a szülőnek, se a többi vásárlónak nem jó, aztán aki ezt kritizálni meri, azt gyerekellenesnek nevezik a trollok.

Ader Janos 2019.04.03. 04:57:26

"Pékáruk taperolása"

AZ ILYENÉRT, HELYSZINI STATÁRIÁLIS KIVÉGZÉST RENDELNÉK EL. ÉS OTT HAGYNÁM ROHADNI A HULLÁJÁT AZ ÜZLET ELÖTT, EGY TÁBLÁVAL A NYAKÁBAN, HOGY MINDENKI LÁSSA MIÉRT KELLETT MEGHALNIA.

Egyszer láttam a Lidilben, ahogy gyerekek csak szorakozásból nyomogatják taperolják a kirakott pékárut. Aztán leültek az általuk elérhetö polcokra a kalácsokra, pogácsákra, az egyik még végig is feküdt a polcon ugy kabátban.

Ebben az esetben persze az üzletvezetöt is ki kellene végezni, aki ezt hagyja, és ugy rendezi üzletet, hogy a csomagolatlan áru simán osszeszarható.

Pettyes Szfinx 2019.04.03. 07:41:17

@szepipiktor: Én meg arra kérlek titeket (a posztírót is), hogy lehetőleg a cuccaitok mellett álljatok, és ne 5 méterrel mögötte, hogy aki utánatok következik, az elkezdhessen felpakolni a futószalagra.

Holnapra lehiggadok

Friss topikok

süti beállítások módosítása